Vorige week was ik in een bad in Uden. Na een middag kijken en praten ging ik super enthousiast en vol bewondering voor wat daar is neergezet weer naar huis. Zwemles heet daar “zwemplezierles”. Hulde voor die keus want het plezier spat er vanaf. Ik zag alleen maar blije kinderen en lachende ouders, om maar te zwijgen van het plezier bij de medewerkers, alles ademde lol en plezier dat zonder het doel, leren zwemmen, uit het oog verloren werd. En het was ook nog kijkles die dag. Deze club mensen heeft zwemles en plezier maximaal met elkaar verweven.
Twee dagen later stond ik zelf weer in het water. Invallen in een onbekend bad voor de baby-peuterzwemles. Omdat ik doelmatigheid ongeveer heb uitgevonden (en het vaak een onprettige eigenschap van mijzelf vind) was ik goed voorbereid. Ik had oefeningen bedacht en weer even wat liedjes doorgenomen. Ik was van tevoren in het bad geweest, had een rondleiding gehad en wist precies wat kon verwachten. Aan de hand van de beschikbare materialen en ruimte had ik bedacht wat ik zou gaan doen in de lessen.
Om verschillende redenen kwam er uiteindelijk van die voorbereide oefeningen weinig terecht maar iedereen was erg tevreden. We hadden veel plezier, zowel de ouders als de kinderen en ik uiteraard ook. Wat is zwemles geven toch leuk!
Waarom deze lange inleiding? Omdat ik hoop en wens dat we met ons allen plezier als kern van leren zwemmen gaan zien. Omdat ik er heilig in geloof dat wat je met plezier doet, je energie geeft. Omdat ik geloof dat leren met plezier motiverend werkt. Omdat ik ervan overtuigd ben dat wanneer je leert zwemmen met plezier je ook blijft zwemmen als je eenmaal je diploma’s hebt behaald. Omdat ik weet dat zwemmen met je kinderen plezier oplevert en een positieve bijdrage aan de band tussen ouder en kind. Omdat ik weet dat zwemmen om fit te blijven echt snel resultaat oplevert en dus plezier. Omdat ik weet dat veel ouders graag hun kinderen diploma’s zien halen maar nog best vaak moeite hebben daar plezier aan te beleven. Maar als je plezier hebt is alles leuk. Als je plezier ervaart maak je endorfine aan, daar word je gelukkig van. Bewegen in water is gezond en gezondheid geeft plezier. Ik heb jarenlang wekelijks met een groep ouderen tussen de 50 en 95 jaar oud gezwommen en het was iedere les dikke pret.
En met ons allen bedoel ik de hele maatschappij. Laten wij als zwemonderwijzers de verantwoordelijkheid nemen om heel Nederland zwemveilig te krijgen en onszelf beloven dat dit gebeurt met heel veel plezier. In Rotterdam Zuid is een initiatief gestart om kinderen uit achterstandswijken gratis zwemles te geven. Ik heb beelden gezien, het plezier spat eraf. Bij de onderwijzers, de ouders en de kinderen. Het regent positieve reacties op ‘t internet. Ik heb vorige week in de krant gelezen over collega’s in Amsterdam die mensen met zwemangst helpen en weer lol in zwemmen teruggeven. Laten we deze mooie voorbeelden volgen en onszelf voortaan beloven alleen nog maar plezier te hebben en heel veel lol te trappen in de zwemlessen.
Iemand nog meer argumenten waarom zwemles en plezier een fantastische combinatie zijn?
Ik hoor ze graag 😊. En als je worstelt met de communicatie rondom de zwemlessen, zowel naar de ouders als binnen je team, bel mij dan, ik kom je met plezier helpen 😉.
Hoi Nicolette,
Leuke blogs. Ik ben zelf als sportpedagoog en -onderzoeker opgeleid en geloof zeker in de nadruk op plezier. Helaas vinden ouders dat niet altijd, 40 procent is het eens met de stelling dat er niet teveel tijd ‘verspilt’ met het doen van spelletjes en spelen tijdens de zwemles. Ik denk dat we het met name kunnen uitleggen en laten zien dat spelen en spelletjes heel erg goed kunnen bijdragen aan leerrendement. Direct, doordat kinderen met overtuiging, vertrouwen en initiatief nieuwe vaardigheden leren, en indirect, omdat vaardigheden dan mogelijk beter beklijven. Ik denk dat we zwemonderwijzers kunnen helpen door uit te leggen en te onderbouwen hoe dat werkt, hoe je dat uitlegt aan ouders en dat het belangrijk is om dit uit te (kunnen) leggen.
Succes en groetjes!
Hoi Jarno, ben het helemaal met je eens. Ik vraag mij regelmatig af wat het argument van die 40% is om niet teveel tijd te willen “verspillen”. Ben bang dat kosten van zwemles hier ook een rol speelt. Dat zou ik graag eens verder willen onderzoeken. Zodat de motivatie van ouders duidelijker wordt. Dat geeft ons ook meer handvatten om informatie en communicatie optimaal af te stemmen op de belevingswereld (customer journey) van de ouders. Ik blijf het bijzonder vinden dat kinderen van 4 en 5 jaar op school zo veel mogelijk spelenderwijs leren. Maar dat op diezelfde leeftijd de zwemles niet de plek lijkt om veel te “mogen”spelen. De sleutel ligt wat mij betreft in juist,transparant en via de dialoog communiceren met ouders als zwemlesaanbieder.
Nicolette, wat leuk om je vandaag te hebben ontmoet in Haarlem bij Kenamju en je te laten zien dat de zwem-drijf-zwem methode van Blijven Drijven naast de zwemveiligheid ook veel plezier en zelfvertrouwen geeft. Een geruststelling voor de ouder én levenslange vaardigheid voor het kind. Met veel plezier ga ik je blogs lezen en houd ik graag contact. Succes met het schrijven en alle andere mooie dingen die je doet! Groetjes, Linde
Hallo Nicolette, de naam van mijn bedrijf ‘Spetterpret’ spreekt voor zich. Na 30 jaar expertise op het gebied van Baby- Peuter- en Kleuterzwemmen ben ik de methodiek ‘PReSwim’ aan het beschrijven in een boek voor begeleidsters van het BPK-zwemmen. De P staat voor Plezier en deze letter staat niet voor niets voorop bij de methodiek! Met Plezier gaat leren bijna vanzelf en het maakt dat de kinderen (en niet te vergeten hun ouders) enthousiast wekelijks en jarenlang de leerzame lessen blijven volgen. De R staat voor respect en de S voor structuur. Dat zijn de drie pijlers die de basis vormen van de methodiek. Ik nodig je graag uit om een morgen Spetterpretlessen bij te wonen. Je kunt 7 dagen per week terecht!